pansion Kulen Vakuf
Dobrodošli O nama Putne informacije Turističke atrakcije Foto Kontakt
Turizam
BiH ENG
Kulen Vakuf - Mali gradic, podno brda Ostrovica, smjesten na obe strane rijeke Une. Glavni atributi ovog mijesta su ljepota i zvuci prirode. Kroz Kulen Vakuf protice i dio rijeke Une, koji je okarakterizovan kao specijalni ribolovni revir. Takodjer, 12 km od Kulen Vakufa  nalazi se jedan od najljepših slapova u ovom dijelu Evrope-Štrbački buk, koji je ujedno i polazište najatraktivnije rafting rute kroz čistu i nedirnutu prirodu.

Martin Brod
- Kao i Kulen Vakuf, Martin Brod predstavlja maleno turisticko mijesto. Nalazi se 8 km uzvodno od Kulen Vakufa. Najljepsi dijelovi Martin Broda su veliki vodopadi i nedirnuta priroda. Na maloj rijeci Unac koja se u Martin brodu ulijeva u Unu smješten je u Evropi najpoznatiji ribolovni revir.

Stari g
rad Ostrovica - Povijesna utvrda iz perioda Otomanskog carstva. Nalazi se na istoimenom brdu iznad Kulen Vakufa. Kroz povijest, Ostrovica je predstavljala najistocniju granicu Otomanskog carstva. Danas ona predstavlja turisticku destinaciju, i izvor informacija o tom aspektu bosanske povijesti.

Rijeka Una - Sam naziv ove smaragdne rijeke, govori gotovo sve o njoj. Naziv "Una" potice od italijanske rijeci "Uno", i znaci "jedina". Neki dijelovi rijeke Une, kao Strbacki buk vodopadi su izuzetni i oduzimaju dah.

Planina Osjecenica
- Osječenica je srednje visoka planina. Nalazi se iznad Petrovačke kotline, koja je razdvaja od najduže planine u BiH Grmeč. Najviši vrh je Velika Osječenica 1795 m.n/v. Bogata je florom i faunom. To je planina na kojoj raste rijetki cvijet ¨Runolist¨. Područje Osječenice je vazdušna banja, koju odlikuje visoka crnogorična šuma.
Na planini su rijetki izvori vode. Prevoj Oštrelj graniči sa planinom Klekovačom, a na samom vrhu Oštrelja je uredjeno skijalište sa žičarom. Na planini se može organizirati sportsko penjanje i alpinističke aktivnosti.

Planina Klekovaca - Klekovača je visoka i surova planina. Najveći vrh je Velika Klekovača 1962 m.n/v. Izmeñu Klekovače i planine Lunjevača nalazi se prašuma Lom. Planinu Klekovaču odlikuju velike stijene koje se protežu samim vrhom
od Velike do Male Klekovače 1761 m.n/v. To je područje na kojem takođe raste rijetki cvijet ¨Runolist¨. Planina je siromašna izvorima vode. U vršnom dijelu planine nalazimo nekoliko velikih livada i prekrasnih amfiteatara stijena.
Na planini se može organizirati sportsko penjanje, alpinističke aktivnosti kao i spuštanje u jame na pojedinim lokacijama. Te se aktivnosti mogu dogovoriti kao poseban aranžman. Na početak staze dolazi se od naselja Podovi (raskrsnica na magistralnom putu Bos.Petrovac Drvar) premaMaterićima gdje je i start staze.
pansion Kulen Vakuf
All rights reserved by pension Vila Nana, Web design by Studio7